Pennun ostoa harkitsevalle

Kaikki Grazy Danes - pennut luovutetaan aikaisintaan 7-8 viikkoisina, tunnistusmerkittyinä (mikrosiru), rekisteröityinä (SKL) sekä useaan otteeseen madotettuna, sekä pentupaketin kera (tuttua ruokaa, hoito- ja ruokintaohjeet ym.). Pennut ovat saaneet parhaan mahdollisen alun elämälleen tasapainoisella ruokavaliolla ja virikkeellisellä ympäristöllä. Kaikki pentumme elävät kotioloissa ja tottuvat kaikkiin arjen ääniin ja hälinään, vieraisiin ihmisiin sekä toisiin koiriin. Pennut luovutetaan ainoastaan perheenjäseniksi rakastaviin, huolehtiviin koteihin.

Olemme kiinnostuneita kasvattiemme elämästä myös koiran vanhetessa, joten hankkiessasi meiltä pennun, saat kasvattajan täyden tuen mukana. Olemme erittäin iloisia kaikista kuvista ja yhteydenotoista!

Tapaamme kaikki kotiehdokkaat ennen päätösten tekemistä. Otathan henkilöllisyystodistuksen mukaasi. Ennen pentukyselyn lähettämistä, luethan alla olevat artikkelimme (aukeavat klikkaamalla otsikkoa).

Hyvä pennun ostoa harkitseva (tärkeitä kysymyksiä koiraa harkitsevalle).
Ennen kuin päätätte tanskandogin ostamisesta esittäkää vielä itsellenne muutamia kysymyksiä ja vastatkaa niihin rehellisesti:

Voitteko ja haluatteko ottaa koiran mukaan lomallenne?
Ellette, niin mihin se jää? Kuka huolehtii siitä?

Onko teillä tarpeeksi aikaa koirallenne?
Myös vuoden, kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?

Ovatko kaikki perheenjäsenet, erityisesti perheen emäntä, halukkaita tällaisen perheenjäsenen ottamiseen ja uhrautumaan sen hyväksy? (Kokemuksen mukaan perheen emäntä joutuu tekemään eniten työtä ja uhrautumaan tälle nelijalkaiselle perheenjäsenelle)

Onko teillä taloudelliset edellytykset, ei vain koiran ostamiseen, vaan sen ylläpitämiseen?
Ruoka, eläinlääkäri, loma-ajan hoito ym. maksavat melkoisesti.

Oletteko valmis hyväksymään koiranne täysivaltaisena perheenjäsenenä vaikka teille ei syntyisikään omia lapsia?

Oletteko varma, että ette milloinkaan menetä kärsivällisyyttänne, ja että suojelette sitä muiden perheenjäsenten kärsimättömyydeltä?

10 usein kysyttyä kysymystä tanskandogista.
1.Kuinka suureksi se kasvaa?
Tanskandoggi on yksi suurimmista koiraroduista. Nartun minimisäkäkorkeus on 71 cm ja uroksen 80 cm, mutta yleensä nämä mitat ylittyvät reilusti, ylärajaa ei ole. Paino vaihtelee 50 ja 90 kilon välillä, lähemmäs satakiloisiakin löytyy. Doggi kasvaa nopeasti ja puolentoista vuoden ikään mennessä se saavuttaa lopullisen säkäkorkeutensa. Lihaksisto jatkaa kehittymistä aina 3-4 vuotiaaksi asti.

2.Onko se kiltti?
Doggi on hyvin tietoinen omasta koostaan. Sen vuoksi sillä ei juuri ole taipumuksia joillekkin pienemmille roduille ominaiseen räksytykseen ja uhitteluun: se tietää että sitä kunnioitetaan muutenkin. Perusluonteeltaan doggi on leppoisa, seurallinen, hillitty ja harkitseva. Se voi olla pidättyväinen vieraita ihmisiä kohtaan, mutta ei aggressiivinen. Vahtikoira-taipumukset ovat yksilöllisiä, mutta vaikka doggi ei niitä omaisikaan, riittää usein jo sen pelkkä läsnäolo pitämään ei-toivotut vieraat loitolla.

Vaikka doggi on ihmisiä kohtaan kiltti ja äärimmäisen kärsivällinen, toista koiraa kohtaan se on kuitenkin koira. Useimmiten ne tulevat hyvin toimeen lajitovereidensa kanssa, mutta jos tulee erimielisyyksiä, doggi voi raivostua siinä missä mikä tahansa koira. Ei ole myöskään sanottua etteikö doggi ryhtyisi toimenpiteisiin jos joku (eläin tai ihminen) selvästikin uhkaa sen laumaa. Rauhallisen ja harkitsevan luonteensa vuoksi doggi ei kuitenkaan ole taipuvainen keksimään tai liioittelemaan näitä vaaratilanteita.

3.Paljonko se syö?
Todennäköisesti yleisin kysymys, minkä dogin kanssa liikkuva kuulee. Toinen yleinen toteamus kuuluu: "tuohan syö miehen annoksen päivässä". Itseasiassa aikuinen doggi syö lähes kolmen miehen annoksen päivässä! Koiran aineenvaihdunta on nopeampi kuin ihmisen, joten polttoainettakin vaaditaan enemmän. Tanskandogin ruokintakustannukset eivät kuitenkaan ole niin suuret kuin voisi luulla. Hinta riippuu siitä mitä ruokia käyttää, esim. kuivamuonien hinnat vaihtelevat 1 - 6 €/kg. Sekaruualla (kuivamuona + riisi, ruuantähteet ym) voi päästä hyvinkin alhaisiin kustannuksiin, kalliimmaksi tulee ruokkia nirsoa kissaa. Ruokaa kuluu eniten 1-2 vuoden välillä, jolloin koiran lihasmassan kasvatus on kiivaimmillaan. Kahdesta vuodesta eteenpäin ruuantarve vähenee ja veteraani-doggi syö jo kuin varpunen. Aikuisen koiran keskiverto ruokintakustannukset ovat noin 50 - 100 €/kk.

Kasvattaja on velvollinen antamaan pennunostajalle selkeät ruokintaohjeet, joita sitten on syytä noudattaa, sillä kasvuhäiriöiden välttämiseksi ruokinnassa on oltava tarkkana; liika voi olla yhtä paha kuin liian vähän. Kalliiden penturuokien ostamiselta tämän rodun parissa säästytään, koska ne ovat nopeakasvuiselle doginpennulle liian tuhtia sapuskaa.

4.Tarvitseeko se paljon liikuntaa?
Tanskandoggi kuuluu aktiivisuudessa koiramaailman keskikastiin ja vaatii kohtuullisen määrän liikuntaa. Nuori doggi on energinen kuten pennut yleensä ja parasta liikuntaa sille on leikki ja touhuaminen aidatulla piha-alueella. Alle 1,5-vuotiasta doggia EI SAA JUOKSUTTAA esim. polkupyörän rinnalla. Koiran luusto ei ole vielä tarpeeksi vahva raskaaseen liikuntaan ja se voi saada kasvuhäiriöitä. Aikuisen dogin kanssa voi tehdä pidempiäkin lenkkejä. Tunnin tai kahden lenkkeily päivässä on riittävä pitämään yllä fyysistä kuntoa ja sopiva määrä älyllisiä haasteita leikin muodossa on omiaan ehkäisemään koiran remontoimisintoa.

5.Siitähän ei lähde karvaa?
Dogin karvat ovat varsin lyhyitä, mutta niitä on uskomattoman monta ja koira on hyvin avokätinen jaellessaan niitä ympäristöön. Karvat tarttuvat terhakasti vaatteisiin ja niistä eroon pääseminen on vaikeaa, useimmat meistä jo lienevät luovuttaneet. Kahdesti vuodessa doggi luo turkkinsa ja silloin irtokarvamäärä on suurimmillaan. On hauska katsoa miten sininen olohuoneen matto muuttuu parissa päivässä harmaaksi, imuroinnin yhteydessä taas kutakuinkin siniseksi ja sitten taas harmaaksi...

Dogin turkki vaatii hyvin vähän hoitoa. Itseasiassa on helpompaa pilata turkki liialla hoidolla kuin hoitamatta jättämisellä. Doggi ei vaadi trimmausta ja se voi aivan hyvin olla näyttelykunnossa ilman minkäänlaisia toimenpiteitä, pesu lienee kuitenkin suotavaa. Enimpiä irtokarvoja ja likaa voi silloin tällöin huiskia pois harjalla tai säämiskällä. Kumisuka taas on oiva työväline karvanvaihdon yhteydessä.

6.Tarvitseeko se paljon tilaa?
Ulkokoiraksi doggi ei sovellu. Ensiksikin sen turkki on liian ohut ja toiseksi seurakoirana se ei viihdy yksin eristettynä. Se haluaan olla sisällä, siellä missä muutkin lauman jäsenet, nukkua samassa huoneessa ja mieluiten tietysti samassa sängyssä! Doggi on sopeutuvainen koira ja kun lapsuusvaiheesta päästään, se yleensä viettää aikaansa löhöämällä tai seurustelemalla lauman kanssa. Ulkoleikit ovat erikseen, eikä doggi siis urheile sisätiloissa. Koiran ja omistajan mukavuutta ja hermoja ajatellen yhden huoneen yksiö on kuitenkin dogille turhan pieni: jompikumpi on aina toisen tiellä.

Tavallisin yhteys, jossa dogin suuri koko kääntyy haittatekijäksi on matkustaminen. Henkilöautossa doggi täyttää takapenkin yksinään, kätevin tapa kuljettaa on farmari- tai pakettiauto. Junien lemmikkivaunut ovat "doggiystävällisiä", mikäli omistaja lunastaa 20 € maksavan ison koirapaikan. Linja-autossa matkailu onkin sitten jo huomattavasti ikävämpää: koira ei mahdu muualle kuin käytävälle, jonka se sitten tukkiikin kokonaan. Lentokoneessa dogin on matkustettava rahtitilassa.

7.Tuleeko se toimeen lasten tai muiden eläinten kanssa?
Tanskandoggi tulee erinomaisesti toimeen lasten kanssa. Se on kärsivällinen eikä hätkähdä rajuakaan käsittelyä. Suuren kokonsa vuoksi se voi kuitenkin tahtomattaan aiheuttaa vahinkoa esim. tönäisemällä lapsen nurin. Dogin häntä, joka heiluu noin metrin korkeudessa, on varsinainen ruoska ja sen osuminen voi tehdä todella kipeää. Doggia, varsinkaan nuorta sellaista, ja pientä lasta ei ole syytä jättää keskenään telmimään. Jos vahinko sattuu valvomattomissa olosuhteissa voi siitä olla ikäviä seurauksia. Oletetaanpa vaikka että dogin ja lapsen leikkiessä keskenään lapsi kolauttaa vahingossa otsansa koiran kulmahampaaseen, verta tulee, lapsi on kenties vielä liian pieni selittämään mitä tapahtui, koira on hädissään metelistä. Vanhemmat voivat erehtyä luulemaan että koira on purrut lasta.

Tanskandoggi on seurakoira, joten sen metsästysvaistot ovat lähes olemattomat. Näin ollen sitä voi pitää samassa taloudessa hamsterien, marsujen, kanien ja rottien kanssa ilman alituista pelkoa katastrofaalisesta teurastuksesta. Tietysti se vaatii totuttelua, samoin kuin kissan ja toisen koiran kanssa eläminen, mutta yleensä doggi on valmis aikuisenakin hyväksymään laumaansa uusia jäseniä.

8. Ovatko ne terveitä?
Nopean kasvun aiheuttamat kasvuhäiriöt ovat yksi tanskandogin ongelma. Pulma on kuitenkin selvitettävissä oikeantyyppisellä ruokinnalla ja liikunnalla, joten kasvattajan ohjeita on syytä kuunnella korva tarkkana eikä suinpäin ryhtyä uusiin ruoka-ainekokeiluihin.

Lonkkaviasta puhuttaessa nostetaan valitettavan usein esiin tanskandogit, täysin syyttä. Vuosien 1974 ja 1995 välillä Amerikassa on tehty tutkimusta, jossa on tarkastettu lähes puoli miljoonaa koiraa 221 eri rodusta. Viimeisimpien tulosten mukaan 48 koirarotua ohitti tanskandogin lonkkavikatapausten suhteellisessa määrässä! Vuosien 1988 ja 1997 välillä Suomessa on tutkittu yhteensä 788 tanskandoggia, joista neljällä oli vaikea lonkkavika. Lonkkavika ei siis ole rodun piirissä ongelma.

Mahalaukunkiertymä on valitettavan yleinen tanskandogeilla, kuten myös muilla syvärintaisilla roduilla. Se on äkillinen vatsan toiminnan häiriö jonka syitä ei vielä tarkkaan tunneta. Ilman pikaista hoitoa mahalaukun kiertymä johtaa shokkiin ja sitä kautta koiran menehtymiseen. Mahalaukunkiertymän ehkäisemiseksi doggi tulee läpi sen elämän ruokkia niin, ettei päiväannosta anneta kerrallaan vaan vähintään kahdessa erässä, esim. aamulla ja illalla. Ruokailua ennen ja sen jälkeen tulisi välttää stressitilanteita. Ei siis ikinä lenkkeilyä täydellä vatsalla! Uusiin ruokiin vatsa tulisi aina totutella vähitellen.

9. Ovatko ne aina noin rauhallisia?
Jos olet joskus ihaillut aikuista, hillityn tyylikkäästi ja ylväästi käyttäytyvää doggia, voimme kertoa että tie tähän lopputulokseen on pitkä ja kivinen, mutta antoisa.

Dogin pentu on PENTU, eli se leikkii, riehuu ja pissii lattialle (SUURIA lammikoita) aivan samalla tavoin kuin kaikki muutkin pennut. Dogin pentu on pentu vielä yhdeksän kuukauden ikäisenäkin, kun se on jo kyllin suuri ylettämään pöydille, kirjahyllyyn, keittiön kaappeihin... Kiivetessään pöydälle se voi vaikka jyrsiä kattolamppua! Pentu vaatii PALJON aikaa. Paljon enemmän kuin yhden kesä- tai joululoman oppiakseen tavoille. Jos pentusi joutuu jäämään päivittäin yksin moneksi tunniksi kerrallaan, voit varautua lisäämään koiran kustannuksiiin uuden sohva- ja keittiökaluston, pari väliovea, MONTA paria kenkiä ja uuden kokolattiamaton. Naapurit eivät luultavasti enää tervehdi jos asut kerros- tai rivitalossa...

Kun pennunvinkeistä selvitään, on edessä murkun murinat. Reilun vuoden ikäisenä doggi kuin doggi kokeilee kuka kukin on. Se voi rähistä toisille koirille ja MISSÄÄN NIMESSÄ se ei usko mitään mitä sille sanot. Kaikki minkä se pienenä on iloisesti opetellut, tuntuu haihtuneen taivaan tuuliin. Valitettavan usein tapahtuu niin, että kokematon omistaja ei enää pärjää koiran kanssa; koira on jo suuri ja vahva ja näin vaikeasti hallittavissa voimakeinoin. Tanskandoggi omaa luontaisen johtajataipumuksen ja siksipä sitä ei voikaan suositella ensimmäiseksi koiraksi. Doggi ei suoranaisesti hyökkää omistajaansa vastaan, vaan se kaappaa vallan pikkuhiljaa salakavalasti. Kokenut koiraihminen tuntee merkit jo alkuvaiheessa ja osaa pysäyttää koiran yltiöpäiset pyrkimykset. Kokematon tajuaa asian valittettavan monesti liian myöhään. Jos asiaa ei korjata ajoissa, on käsissä varsinainen ongelmakoira, joka on kaukana siitä hillityn rauhallisesta koiramaailman Apollosta, jota alunperin ihailit. (Huom! Useimmissa tapauksissa ongelmien todellinen aiheuttaja on omistaja, ei koira.)

Dogin kasvattaminen yhteiskuntakelpoiseksi vaatii siis tietämystä ja työtä, työtä, ja vielä kerran työtä. Kun siinä onnistutaan, voi omistaja nauttia ylvään koiransa seurasta ja sen saamasta ihailusta ja todeta sen olevan vaivan arvoista. Hyvin käyttäytyvä ja oman paikkansa laumassa tunteva doggi on todella ihastuttava seuralainen; se on aina iloinen, sopeutuvainen ja osaa asettua nätisti aloilleen vieraassakin paikassa.

10.Onko sitä helppo kouluttaa?
Koulutettavuudeltaan doggi on koiramaailman keskitasoa. Viisaana ja harkitsevana koirana se kyllä oppii helposti perustottelevaisuuden, mutta mitään ihmetemppuja dogilta ei kannata odottaa; dogin halu omistajan miellyttämiseen ei ole niin voimakas kuin esim. paimenkoirilla. Se tekee temppuja jos se katsoo niistä olevan sille itselleen jotain hyötyä tai jos temput ovat sen mielestä erityisen hauskoja. Useat dogit rakastavat esim. esteiden yli hyppimistä. Arkitottelevaisuus: luoksetulo, hihnassa kulkeminen, paikallaan olo jne. ovat kuitenkin välttämättömiä opettaa mikäli doggia aikoo kuljettaa ihmisten ilmoilla. Peruskoulutus on myös omiaan lujittamaan koiran ja omistaja välistä suhdetta sekä pitämään yllä lauman arvojärjestystä. Doggi-ihmiset ovat ahkeria näyttelyissä kävijöitä ja myös kehäkäyttäytymistä ja esiintymistä aletaan harjoitella pienestä pitäen.

Vaikka doggi ei koulutettavuudeltaan ja aktiivisuudeltaan ole mitään koiramaailman huipputasoa, se ei silti tarkoita sitä että se olisi tyhmä. Päinvastoin, doggi on hyvin viisas koira, mutta se osoittaa viisautensa muutoin kuin pelehtimällä ihmisten oikkujen mukaan. Omimmillaan se on eläessään "puolivapaasti" sääntöjen mukaan mutta ilman armeijamaista kuria. Se osoittaa viisautensa sosiaalisella käyttäytymisellään ja sopeutuvaisuudellaan, luoden omia käyttäytymismallejaan ja tapojaan kommunikoida omistajansa kanssa. Tanskandogin tarkoitus ei ole olla työntekijä tai palvelija. Sen tarkoitus on olla KAVERI ja siinä se on hyvä.
Harkitse vielä..
Seuraavia kysymyksiä kannattaa mietiskellä jos harkitset dogin hankkimista.

IHMISSUHTEET:
- Mitä mieltä muu perheesi on? Sen enempää koira kuin omistajakaan ei ole onnellinen jos joku perheessä on jatkuvasti koiran olemassaoloa vastaan.
- Jos olet sinkku, oletko valmis luopumaan "elämäsi miehestä/naisesta" sen vuoksi ettei hän voi sietää jättiläismäistä koiraasi?
- Harkitsetko perheen perustamista ja lasten hankkimista? Jääkö koiralle aikaa?

TALOUS:
- Oletko valmis maksamaan rokotukset, madotukset, eläinlääkärikustannukset, vakuutukset, tarvikkeet, lelut yms. Koira aiheuttaa paljon muitakin kustannuksia kuin ostohinnan ja ruokinnan?
- Kestääkö kukkarosi koiran aiheuttamat aineelliset vahingot, kun se purkaa toimeliaisuuttaan sinun tai jonkun muun omaisuuteen?

ELINYMPÄRISTÖ JA ELINTAVAT:
- Oletko valmistautunut elämään ensimmäiset kuukaudet pennun hankittuasi ilman lattiamattoja? Pienten ja isojen "vahinkojen" takia mattojen pitäminen on toivotonta.
- Dogilla, varsinkin runsashuulisella, on taipumusta kuolaamiseen. Oletko valmis ohittamaan olankohautuksella kuolaroiskeet seinillä, katossa, huonekaluissa, auton ikkunoissa, ulkovaatteissa?
- Dogin häntä on kova ja voimakas, eikä koira edes itse huomaa sitä heilutellessaan huitovansa samalla kukkapurkit alas ikkunalaudoilta ja koriste-esineet kirjahyllystä. Odotettavissa on että kaikki särkyvä tavara asunnossa on siirrettävä turvalliseen, yli puolentoista metrin korkeuteen.
- Jos asut omakoti- tai rivitalossa, voit valmistautua hyvästelemään vaivalla kyhäämäsi kukkapenkit.
- Matkustatko mielelläsi? Oleko valmis rajoittamaan matkusteluasi ja onko sinulla varmasti luotettava paikka johon voit jättää koirasi hoitoon?
- Riittääkö elämässäsi aikaa koiralle useita tunteja päivässä? Sitä pitää ruokkia ja sen kanssa täytyy seurustella. Sitä täytyy käyttää ulkona myös sunnuntaiaamuna vaikka olisi vuosisadan pahin myrsky.
Hyvä tietää dogin luonteesta.
Tanskandoggi on ystävällinen, rakastettava, rakastava ja uskollinen. Siinä yhdistyvät ylpeys ja voima, jalous ja eleganssi, jotka piirteet ovat tyypillisiä kaikille tämän rodun edustajille.

Se, mitä kutsumme dogin olemukseksi on kokonaisuus niistä olosuhteista ja ympäristötekijöistä, joissa se elää. Sillä on oma menneisyytensä, se on laumaeläin, joka toimii eläimen vaistoin siitä huolimatta, että se jalostuksen, kasvatuksen ja koulutuksen kautta on saatu sopeutumaan inhimillisiin olosuhteisiin. Luonteen pohjalla kytevät kaikki luonnolliset vietit ja vaistot aivan samoin kuin muilla eläimillä vapaassa luonnossa. Uros tekee kaikkensa päästäkseen päämääräänsä haistessaan juoksuaikaisen nartun lähistöllä. Suuremmissa koirayhteisöissä voimakastahtoisimmat urokset ja nartut aina tavalla tai toisella selvittävät soiaalisen asemansa yhteisössä. Sosiaalisen aseman selvittely alkaa varsin varhain. Sen ensimmäiset ilmentymät ovat jo pentujen leikit ja niiden äänekäs haukkuminen. Dogimme elinympäristö ja tehtävät ovat huomattavasti muuttuneet. Antiikin taistelukoirasta ja keskiajan metsästyskoirasta on tullut seurakoira. Kaikkien rotujen kohdalla muutos ei olisi tapahtunut läheskään niin mutkattomasti kuin se on tapahtunut dogeillamme - kiitos sen suuren sopeutumiskyvyn ja oppivaisuuden. Dogin on onnistunut pitää enemmän tai vähemmän uinuvina alkuperäiset viettinsä ja vaistonsa, sillä on ollut ilmiömäinen kyky korvata ne joillakin muilla objekteilla. "Älä herätä nukkuvaa koiraa" , tulisi pystyä tulkitsemaan myös vertauskuvallisesti.

Keskeisintä ja näyttävintä roolia koiran muuttuneessa funktiossa näyttelee ihminen. Ihminen edustaa koiralle laumatovereita ja perhe lauman korviketta. Voimakastahtoisena koirana dogi valitsee perheen sisältä itselleen johtajan. On huomattava, että tämä tapahtuu usein diametraalisesti - uros valitsee emännän, narttu isännän. Muut perheenjäsenet jäävät enemmän tai vähemmän laumatovereiksi, joiden voiman ja kestävyyden dogi henkilö henkilöltä opettelee tuntemaan. Varsin onnettomassa asemassa ovat ne dogin omistajat, jotka ovat antaneet perheen sisäisen vallan siirtyä omista käsistään koiran tassuihin. Matka lystikkäästä ja temppuilevasta koiranpennusta kukkoilevan nuoren koiran kautta täydelliseksi kotityranniksi ei ole pitkä - eikä dogille vaikea. Johdonmukainen kasvatus, kuri ja selvän pelin henki ovat juuri niitä elementtejä, jotka vapaassa luonnossa vaikuttavat lauman koossa pysymiseen. Ihmisen ja koiran sosiaalinen käyttäytyminen on paljolti samankaltaista ja siksi ihminen sopiikin erittäin hyvin lauman johtajaksi. Kun koira hyväksyy isäntänsä johtajakseen, se ei ainoastaan alistu koulutettavaksi, vaan haluaa sitä.

Vieraita kohtaan dogi on pidättyväinen. Sen valppaus on täydellisen luotettavaa. Sillä on täysin ainutlaatuinen kyky opetella tuntemaan kaikki oudot asiat sille kuuluvalla alueella. Sille on kehittynyt lähes täydellisyyttä hipovat taito vartioida reviiriään. Tämä ei tapahdu niinkään haukkumalla, murisemalla tai muilla varoittavilla signaaleilla. Usein pelkkä olemus, tapa seistä tai katsoa, riittää.

"Kaksi dogia pihalla tekevät enemmän rehellisyyden hyväksi kuin pastorin viikoittainen saarna", sanovat Mecklenburgilaiset.

Dogit ovat tyypillisiä laumaeläimiä, eivät yksin vaeltajia. Tämä tulisi muistaa jo sen ollessa pentu. Jos pientä pentua pidetään liian paljon yksin, jos ihmisellä ei ole sille tarpeeksi aikaa, katkeaa sille niin tärkeä ihmiskontakti. Koirasta tulee herkästi henkisesti sairas ja se saattaa reagoida agressiivisesti.

Kuten kaikki suuret koirat, dogi on todellinen lasten ystävä. Sillä on riittävästi kärsivällisyyttä ja kykyä ymmärtää pienempiään. Dogit leikkivät mielellään lasten kanssa (myös isoimmat urokset, ja varsinkin ne), tottelevat lasten käskyjä, pitävät huolen siitä, ettei rajuimmissakaan rakkaudenosoituksissa satu vahinkoja. Lapsen huolto ja hoito on dogille selvä asia. Lapsella ei ole, kuten ei laumoissa koiranpennuillakaan mitään pyrkimyksiä sosiaalisen aseman saavuttamiseksi ryhmähierarkiassa. Ne nauttivat tietyssä määrin lauman sisällä erinäisiä hupsutteluvapauksia ja vanhempien yksilöiden suijaa. Jotta lapsi - koira -suhde kehittyisi kaikkia osapuolia, myös vanhempia, tyydyttäväksi on koiran välttämättä annettava tutustua pieneen kumppaniinsa. Luontaisen viettiensä ja vaistojensa ohjaamana se toimii oikein omaksuen itselleen hyvin nopeasti yhdistetyn lapsenvahti - hoitajan roolin. Vanhempien asiaan suhtautuminen on koiran helposti havaittavissa. Vanhempien hätääntynyt ja tuskaista "Menes nyt kattoon, ettei se tallo sitä lasta" hermostuttaa koiran - hätääntynyt koira hätiköi ja vahinko voi sattua. Hätä omistajan äänessä hätäännyttää koiran.

Suhteessa muihin eläimiin dogi on varsin pitkäjännitteinen ja suvaitsevainen. Se tulee lähes poikkeuksetta toimeen erinomaisesti lähes kaikkien muiden eläinten kanssa. Suurena ja täysin tietoisena omasta voimastaan sen on helppo asettua muiden yläpuolelle.

LAINATTU
DOGIMME - LEHDESTÄ 3 / 84
Tapakasvatus (sinun on panostettava koirasi tapakasvatukseen).

Ensimmäisenä päivänä, kun pentu on saapunut kotiisi, sinulla on jo suuriin koiriin luettavan rodun pentu kotonasi, ja silloin kasvatus alkaa tänään ja heti . Seurakoiran tehtävänä on ilahduttaa omistajaansa ja tuottaa hänelle niin vähän vaivaa ja huolta kuin mahdollista. Sen vuoksi jokaisen pennun tulisi oppia tietyt asiat. Näitä asioita on mm.
- Kulkeminen taluttimessa vetämättä.
- Luokse tuleminen käskystä.
- Pysähtyminen käskystä.
- Ettei ihmistä vasten saa hyppiä.
- Että autossa ja veneessä ollaan paikallaan.

...sekä ylipäätänsä olla aiheuttamatta hankaluuksia.

On monta hyvää tapaa opettaa pentu yhteiskuntakelpoiseksi koiraksi, mutta tärkeintä on, että oppiminen, tapahtuu se sitten millä keinoin hyvänsä on vapaahetoista. Ei siis pakotteita, huutamista tai koiran lyömistä. Jos koira tarvitsee kurinpalautusta, ottakaa sitä niskanahasta kiinni ja torukaa matalalla äänellä. Olkaa kärsivällinen pennun kanssa, helppoa se ei aina ole, mutta tulette saamaan kiitoksenne myöhemmin; kun teillä on koira, jonka kanssa voitte kulkea missä ja milloin vain tarvitsematta pelätä, että se tuottaa käytöksellään harmeja tai vaaratilanteita.

Olemme lainanneet Cecilia Holmstedt: in kirjasta "Koiranpennun kasvatus" (Hundvalpens lära för livet) osan, jossa hän kertoo ns. nyt - menetelmästä.
(Lainasimme sen ilman lupaa - kuinkas muuten?)
Jos siitä on jotain hyötyä, olemme tyytyväisiä.

" Teidän täytyy muistaa olla aina oikeudenmukainen, johdonmukainen ja määrätietoinen. Tee aina selväksi kuka on teidän laumanjohtaja, vaikka se on vielä pieni. Yksikin niskottelu esim. hoidettaessa koiraa on torjuttava ja saatava se ymmärtämään että se, mitä ollaan tekemässä tehdään loppuun ja että kunnolla suoritetusta tehtävästä tms. seuraa runsaat kiitokset. (Koskaan ei hyvästä suorituksesta voi kiittää liikaa). Pieneltä pennulta ei kuitenkaan saa vaatia liikaa, koska kärsivällisyyttä ei ole vielä kuin hetki olla esim. paikallaan. Lopettakaa aina kaikki suoritukset, oli kysymyksessä sitten mikä tahansa, siihen, että palkitsette koiran kiitokseksella. Esim. Pentu oli paikallaan kynsiä leikatessa noin 2 minuuttia - sitten se alkoi rimpuilla. Kynnet kuitenkin leikattiin loppuun ja koiraa kiitettiin, vaikka oli ollutkin vähän erimielisyyksiä.
ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ ANNA PENNUN REPIÄ VAATTEITASI TAI HYPPIÄ SINUA TAI MUITA IHMISIÄ VASTEN … KIELLÄ SITÄ HETI JA AINA !!! "
Pennun vuode ja lelut (nämä tulisi olla valmiina ennen pennun saapumista)
Pennun vuode:
Pennulla täytyy olla oma vuode, jollette tahdo jakaa omaa vuodettanne sen kanssa (ja pennun varttuessa nukkua itse lattialla). Vuoteen täytyy olla riittävän suuri, niin suuri, että se mahtuu siihen aikuisenakin. Jokin pestävä irtovaate sänkyyn ja täytyy muistaa, että dogi rakastaa tyynyjä. Vuoteen täytyy sijaita vedottomassa ja rauhallisessa paikassa. Täytyy muistaa, että sänky on koiran "oma paikka", josta sitä ei saa mennä herättämään! (Pentua ei saa herättää koskaan kesken unien, vaan sen täytyy saada lepoa, kun se sitä tarvitsee). Omassa paikassaan sen täytyy saada olla aivan rauhassa kaikilta hoitotoimenpiteiltä.

Pennun lelut:
Koirille on myytävänä vaikka minkälaisia leluja... tuntuu vain, kuin ne kaikki olisi tarkoitettu pienille koirille. Monta "vähältä piti" - tapausta on tullut eteen ja kuulun korviin kun iloisten leikkien jälkeen vinyylilelun pala on juuttunut pennun kurkkuun tai solmuluu vettyessään liimautunut kiinni kitalakeen. Me emme ole antaneet koirillemme kuin tennispalloja, jotka on piiloitettu sukan sisään (tai toinen sukka pallona toisen sisällä), sukanvarsi solmuun - ja hauska lelu on valmis. Suurempana on jalkapallo hyvä leikkikalu. Kaikki rievut ja köydet (paksut & pari solmua niihin), sekä tyhjät mehupullot ovat myös hauskoja leluja. Muoviset lelut on kuitenkin muistettava aina kerätä pois lattialta kun niiden kanssa leikkimistä ei voi itse olla valvomassa. Naudan putkiluut ovat hyviä kaluttavaksi, samoin sian korvat, joita saa paahdettuina lemmikkieläinkaupoista.
Älä osta paperitonta pentua!

Pentutehtailijat kasvattavat koiranpentuja halvalla ja paljon eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Pentutehtailulle tyypillistä on toiminnan piilottelu. Pentutehtaan asiakas joutuu usein pettymään, kun pennun hinnassa säästetyt eurot päätyvät moninkertaisesti eläinlääkärille. Pentutehtailun välineinä voivat olla sekä puhdas- että sekarotuiset koirat ja kissat.

Kun koiranpentujen hinnat liikkuvat sadoissa tai jopa tuhansissa euroissa, on syntynyt tilus myös niiden pimeille markkinoille. Pentutehtailijat kasvattavat koiranpentuja mahdollisimman halvalla ja paljon. Tuotanto on häikäilemätöntä bisnestä, jossa kärsijöiksi joutuvat yleensä niin eläimet kuin eläimen hankkineet ihmisetkin.

Monesti pentutehtaan koiria säilytetään pysyvästi kuljetushäkeissä, jotka on pinottu päällekkäin. Tällä tavalla pieneenkin tilaan mahtuu lukuisia koiria. Koirat joutuvat tekemään tarpeensakin häkkiin eivätkä saa lainkaan liikuntaa. Isojakin koiria säilytetään tällä tavalla.

Hämärää kaupittelua
Pentutehtailulle tyypillistä on toiminnan piilottelu. Pentuja kaupataan lehdissä, joissa ilmoittaminen on ilmaista. Myös teksti-tv:n ilmoituspalsta on suosittu myyntikanava. Internet-ilmoittelu on myös kätevää. Ilmoituksessa annetun puhelinnumeron haltijan yhteystiedot ovat usein salaiset tai numero on vain tilapäiseen käyttöön hankittu prepaid-liittymä. Samasta numerosta saatetaan myydä useita erirotuisia ja eri-ikäisiä pentuja samaan aikaan.

Kun ostaja haluaa nähdä pennut, sovitaan tapaamispaikaksi esimerkiksi jokin pysäköintialue, jossa pentuja kaupataan suoraan auton takaosasta. Joskus pentu halutaan tuoda suoraan ostajan kotiin. Joissain tapauksissa ostaja pääsee myyjän asunnon pihalle, jonne pentu tai useampia tuodaan katsottavaksi. Sisälle pentujen pitopaikkaan ei päästetä, eikä pentujen emoa ei haluta näyttää ostajalle.

Pentua näytettyään myyjä monesti vaatii tekemään ostopäätöksen heti, eikä ostajalle anneta mahdollisuutta harkita asiaa tai tutustua pentuun useampia kertoja ennen päätöksen tekoa. Myyjä voi jopa uhata pennun lopettamisella, ellei ostaja ota sitä.

Piileviä ja näkyviä sairauksia
Rahan vuoksi kasvatettavien pentujen vanhemmat ovat harvoin asianmukaisesti rokotettuja. Niitä ei ole myöskään tutkittu rodussa esiintyvien perinnöllisten sairauksien varalta. Madotukset on yleensä laiminlyöty.

Tavallista on, että eläimet lisääntyvät pentutehtaissa keskenään täysin sattumanvaraisesti. Silloin pentueen vanhemmat ovat usein lähisukua keskenään. Näissä laumoissa perinnölliset sairaudet alkavat ilmetä nopeasti, ja pennut voivat kärsiä koko loppuikänsä esimerkiksi vaikeista luusto-ongelmista, allergioista tai tulehdusalttiudesta.

Nartut toimivat usein pelkkinä pennuntuotantokoneina, jotka joutuvat tuottamaan jälkeläisiä jokaisen juoksuajan jälkeen. Pennutus saatetaan aloittaa jo nartun ensimmäisestä kiimasta, jolloin emä on itsekin vielä aivan pentu. Usein pentutehtailija ei huolehdi emokoirien riittävästä ravinnonsaannista, jolloin pennutkin jäävät heikoiksi ja sairastuvat helposti tarttuviin tauteihin sekä kasvuhäiriöihin. Huonokuntoinen emo ei jaksa huolehtia jälkeläisistään kunnolla.

Tyypillistä on, että pentutehtaan eläinten turkit ovat hoitamatta. Jos rodun turkki vaatisi kunnossa pysyäkseen säännöllistä hoitoa, ovat kasvattamon eläinten arkipäivää huopamaiseksi levyksi takkuuntuneet turkit ja karvan alla piilevät kippuraan kasvaneet kynnet sekä silmä-, korva- ja ihotulehdukset .

Kun välinpitämätön kasvattaja ei ole rokotuttanut emoa, eivät myöskään pennut saa vasta-aineita esimerkiksi parvovirusta tai penikkatautia vastaan. Tarttuvat taudit leviävät pentutehtaissa helposti rokottamattomien ja heikkokuntoisten eläinten keskuudessa.

Huonokuntoisen, esimerkiksi parvoripuliin sairastuneen koiranpennun hoidattaminen eläinlääkärillä vaatii paljon rahaa, ja usein pentu ei hoidosta huolimatta selviä. Ostohetkellä edulliselta tuntuva pentu saattaa näin muuttua kalliiksi hankinnaksi. Tietenkään pelkkä hinta ei riitä takaamaan pennun terveyttä tai hyvää hoitoa. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota pennun kasvuoloihin ja kasvattajan motiiveihin, jotta löytää hyvin hoidetun ja mahdollisimman terveen pennun.

Väitetään vahinkopennuiksi
Valitettavasti sekä Suomesta että ulkomailta löytyy pentutehtaan kriteerit täyttäviä tuotantolaitoksia, joissa eläimet elävät erittäin puutteellisissa olosuhteissa eikä niiden hyvinvoinnista huolehdita. Pelkkä koirien lukumäärä ei kuitenkaan kerro vielä eläinten hyvinvointiongelmista — pentujen tuottaminen muutamankin nartun avulla voi täyttää tehtailun tunnusmerkit.

Jotkut pentutehtailijat rekisteröivät osan pentueistaan Suomen Kennelliitossa ja pitävät näin yllä hyvää mainettaan, mutta seuraavaksi he teettävät samalla nartulla rekisteröimättömän pentueen. Kennelliiton rekisteröintiehtojen mukaan nartulla ei saa teettää pentuja alle 10 kuukauden välein, mutta koska juoksuajat tulevat useammin, pystyy rahanahne kasvattaja ansaitsemaan nartulla enemmän teettämällä välissä pimeän pentueen.

Ei siis kannata uskoa selitystä, että pääsi tapahtumaan "vahinko", josta seuraus ovat nyt kaupiteltavat pennut. Aitoja vahinkoastumisia voi joskus tapahtua huolellisellekin kasvattajalle, mutta silloin kun niitä sattuu toistuvasti samalle kasvattajalle, on melko varmasti kyse suunnitelmallisesta toiminnasta. Oli syy kumpi tahansa, ei pentua kannata ostaa tällaisesta paikasta.

Säälistä ostaminen ei koskaan auta — vaikka pelastaisit yhden pennun, tuet samalla toiminnan jatkumista. Pelastamasi koira tekee vain tilaa seuraavalle. Paras keino lopettaa epäilyttävä eläinbisnes on olla tukematta sitä millään tavoin. Ilman ostajia ei pian ole myyjiäkään.

- Lainattu Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen artikkelista -

Lisää aiheesta:
- http://www.sey.fi/elainsuojelu/elainten_viikko/2005_pysayta_pentutehdas/
- http://pentutehtailu.kissakala.com/